Wśród powodów, dlaczego warto dbać o odpowiednie spożycie cynku w swojej diecie oraz ewentualnie w postaci suplementacji, wymienić można fakt, iż:
cynk jest drugim, po żelazie, najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie,
ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt duże dawki cynku mogą osłabić odpowiedź immunologiczną! Zachowaj umiar!
Do najlepszych źródeł cynku należą:
czerwone mięsa,
drób,
orzechy i nasiona,
kiełki pszenicy,
produkty mleczne,
jaja,
dziki ryż,
ostrygi i owoce morza,
ryby morskie,
rośliny strączkowe.
Dodatkowo osoby stosujące dietę wegańską mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:
fasoli,
orzechów nerkowca,
groszku,
migdałów.
Koniecznie dajcie znać, czy słyszeliście kiedyś o powiązaniu cynku i odporności!
Twój komentarz