Joanna Kubat-Fronczak
03 Maj

Rola cynku w budowaniu odporności

Kolejna odsłona cyklu poświęconego budowaniu odporności, tym razem dotycząca roli cynku. ??

 

Wśród powodów, dlaczego warto dbać o odpowiednie spożycie cynku w swojej diecie oraz ewentualnie w postaci suplementacji, wymienić można fakt, iż:

?  cynk jest drugim, po żelazie, najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie,
?  ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
?  pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
?  niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
?  odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
?  cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
?  u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt duże dawki cynku mogą osłabić odpowiedź immunologiczną! ❌  Zachowaj umiar!?

Do najlepszych źródeł cynku należą:

✅  czerwone mięsa,
✅  drób,
✅  orzechy i nasiona,
✅  kiełki pszenicy,
✅  produkty mleczne,
✅  jaja,
✅  dziki ryż,
✅  ostrygi i owoce morza,
✅  ryby morskie,
✅  rośliny strączkowe.

Dodatkowo osoby stosujące dietę wegańską mogą najbardziej skorzystać na konsumpcji:

?  fasoli,
?  orzechów nerkowca,
?  groszku,
?  migdałów.

Koniecznie dajcie znać, czy słyszeliście kiedyś o powiązaniu cynku i odporności! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ