? Jest to niebiesko-zielona alga posiadająca niezwykle długą tradycję spożywania, głównie przez ludy Ameryki Środkowej. ?
? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka, sięgającą aż 70% ❗️ Przypomnijmy, że dieta uboga w białko może zmniejszyć produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał ?, tym samym prowadząc do osłabienia funkcji odpornościowych oraz wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie. ?
? Dodatkowo spirulina jest świetnym źródłem witaminy B12 i prowitaminy A, czyli ß-karotenu. ? Są to kluczowe elementy dla rozwoju układu odpornościowego, odgrywające znaczącą rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej oraz w procesach odpornościowych. ⚔️
? W spirulinie znajduje się także dużo wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i cynku, który jak wiemy z poprzedniej odsłony cyklu, ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego. ?
? Choć brak jest bezpośrednich badań na ludziach, to jednak testy in vitro oraz modele zwierzęce wskazują na zdolność spiruliny do działania antywirusowego. ? Mechanizm działania opiera się na zdolności hamowania replikacji wirusów na wczesnym etapie zakażenia. ?
Dajcie znać, kto uwzględnia w swojej diecie tę wartościową algę. ?
Twój komentarz