Joanna Kubat-Fronczak
24 Maj

Wiosenny przepis - szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową

Kolejna odsłona szparagów w roli głównej - tym razem w połączeniu z komosą ryżową i jajkiem w koszulce. ??

 
Składniki:
 
✅ garść szparagów (350 g),
✅ 5 łyżek komosy ryżowej (50 g),
✅ 1 jajo (50 g),
✅ 1 łyżeczka nasion dyni (10 g),
✅ szczypta soli.
 
Sposób przygotowania:
 
? Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
 
? Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką, aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
 
? Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
Całe danie posypać pestkami dyni.
 
Lubicie takie połączenia smakowe? ☺️

Twój komentarz




POKAŻ