Joanna Kubat-Fronczak
20 Maj

Wiosenny przepis - omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Wśród sezonowych warzyw w tym momencie królują szparagi. ? Przedstawiam Wam pyszny pomysł na wykorzystanie ich w formie dodatku do omletu. ?

 
Składniki:
 
✅ 5 szparagów zielonych,
✅ 3 jaja,
✅ pół opakowania łososia wędzonego,
✅ garść pomidorków koktajlowych,
✅ koperek,
✅ 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego.
 
 
Sposób przygotowania:
 
Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków. Wszystko wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.
 
Smacznego! ?

Twój komentarz




POKAŻ