Joanna Kubat-Fronczak
14 Maj

Sezonowe przepisy

Maj to najlepszy moment aby zacząć wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa. ???

 
Przygotowałam dla Was darmowego e-booka, zawierającego szereg pomysłów na wykorzystanie:
? szparagów,
? truskawek,
? bobu,
zarówno w daniach głównych, przekąskach, jak i deserach! ?
 
                                                                               POBIERZ E-BOOK
 
A dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa? ?
 
Produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku mają największą wartość odżywczą ?, ponadto ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka ⏰, dzięki czemu nie tracą swojej świeżości. ? Mamy wtedy możliwość jedzenia naturalnie dojrzałych produktów, które cechują się największą tzw. gęstością odżywczą. ? Czyli jedząc tę samą ilość owoców, dostarczamy więcej minerałów i witamin. ? To zdecydowanie najzdrowszy (i najsmaczniejszy) wybór! ?
 
Czemu owoce i warzywa są tak cenne? ?
 
Przede wszystkim spożywane zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienie, zapewniają optymalną ilość minerałów i witamin w naszej diecie, a także błonnika oraz wody. ? Są także dobrym źródłem antyoksydantów, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia. ? Dodatkowo, ze względu na zawartość cukrów, owoce z powodzeniem zastąpią wszelkie desery i słodycze. ? Nie bez przyczyny warzywa i owoce znajdują się w dolnej części najnowszej Piramidy Żywności i Żywienia IŻŻ - powinny stanowić podstawę diety. ? Pamiętajmy również, że żadne preparaty multiwitaminowe nie zastąpią świeżych warzyw i owoców ❗️ Zdrowa i zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, bez potrzeby sięgania po sztuczne specyfiki. ?????
 
Smacznego! ?☀️ Koniecznie dajcie znać, który przepis przypadł Wam najbardziej do gustu! ?

Twój komentarz




POKAŻ