1️⃣ Pieczywo ?
Pieczywo najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z odrobiną soli, która ochroni je przed pleśnią. ? Plastikowe torby nie pozwalają pieczywu „oddychać” i wytwarzają wysoką wilgotność, stanowiącą doskonałe warunki do rozwoju grzybów. ? Jednak przechowywanie chleba czy innych wypieków w lodówce również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ w niższych temperaturach woda odparowuje znacznie szybciej, przez co produkty te bardzo szybko twardnieją. ? Natomiast jeśli kupiliście za dużo pieczywa, śmiało możecie je zamrozić! ❄️
2️⃣ Mleko ?
Najpopularniejszym miejscem dla mleka jest półka w drzwiczkach lodówki. ❄️ Jednak nie jest to najlepsza opcja, gdy często zaglądasz do lodówki. ? Za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki, narażasz mleko na zmianę temperatury, co sprzyja psuciu się. ? Najlepszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, tuż przy samej ściance lub najniższej położona półeczka. ✅
3️⃣ Czekolada ?
Latem przechowywanie słodyczy z czekolady może być problematyczne. ☀️ Wyroby te potrzebują chłodnego i ciemnego miejsca. ? W tym przypadku również umieszczenie w lodówce się nie sprawdzi najlepiej - przede wszystkim czekolada stanie się twarda, a na jej powierzchni utworzy się nieszkodliwy, aczkolwiek nieestetyczny biały nalot. ❌ Jest to skutek skroplenia się i zamarznięcia wody w wyniku różnicy temperatur. ?
4️⃣ Miód ?
Chociaż w przypadku miodu nie ogranicza nas termin ważności, bardzo ważne jest jego poprawne przechowywanie ❗️ Słoik należy stawiać w miejscu, gdzie nie ma bezpośredniego dostępu słońca i zakręcać dokładnie po każdym użyciu. ☀️ Miód najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, jednak niekoniecznie w lodówce, gdyż może się skrystalizować i stracić swoje prozdrowotne właściwości. ❌
5️⃣ Oliwa z oliwek ?
Większość dobrych oliw sprzedawana jest w butelce z ciemnym szkłem. ? Nie przez przypadek ❗️ Oliwa z oliwek nie powinna być wystawiana na bezpośrednie nasłonecznienie – najlepiej trzymać ją w szczelnie zamkniętej butelce, w zamkniętej szafce. ☀️ Nie wkładajcie jej także do lodówki: w niskiej temperaturze gęstnieje i staje się mętna, co obniża jej walory estetyczne. ?
6️⃣ Pomidory ?
Znajdująca się w lodówce półka na warzywa zdecydowanie nie jest miejscem dla pomidorów ❗️ Niska temperatura sprawia, że konsystencja pomidorów zmienia się i stają się bardziej mączyste. ❄️ Aby cieszyć się świeżymi i soczystymi pomidorami, należy przechowywać je na kuchennym blacie. ? Warto jednak pamiętać, aby nie wkładać ich do jednej miski - jeśli zepsuje się jeden z nich, pleśń błyskawicznie przeniesie się na resztę owoców. ?
7️⃣ Seler naciowy ?
To warzywo sprzedawane jest najczęściej zapakowane w folię – koniecznie je z niej wyjmijcie ❗️ Wytwarzany przez niego etylen nie ma dokąd się ulotnić. ? Seler najdłużej można przechowywać jako gotową do spożycia przekąskę, pokrojoną w skłupki, w pojemniku z wodą. ? Można dołożyć do niego także marchewkę. ? Oba warzywa idealnie pasują do hummusu, którego święto niedawno obchodziliśmy. ?
8️⃣ Szparagi ?
Aby dużej zachować ich świeżość i jędrność, należy usunąć zdrewniałe części i zanurzyć je w wodzie. ? Następnie przykrywamy je od góry kawałkiem folii - takie szparagi mogą spędzić w lodówce około tygodnia. ❄️
9️⃣ Orzechy ?
Migdały i orzechy włoskie nie lubią wysokich temperatur i mogą się zepsuć w takich warunkach. ? Najlepiej orzechy włożyć do pudełka i przechowywać w lodówce. ❄️ Mogą tam bez problemu stać przez 9 miesięcy. ⏰ Nie spleśnieją i nie będą wysuszone. ?
? Mąka ?
Pozornie jest bardzo prosta w przechowywaniu, nawet w opakowaniu, w którym była kupiona. ? I nie byłoby problemu, gdyby nie obecność moli. ? Jeśli pojawiły się u Ciebie - w pierwszej kolejności pozbądź się szkodników, a mąkę zamknij w szczelnym słoiku i schowaj do lodówki lub szafki. ?
1️⃣1️⃣ Ogórki ?
Ogórki są niezwykle wrażliwe na wydzielany przez dojrzewające owoce etylen. ? Jeśli chcecie zjeść je w przeciągu kilku dni, należy schować je do lodówki. ❄️ Nie mogą jednak spędzić tam za dużo czasu, bo stają się wtedy podatne na gnicie. ? Wyciągnijcie je i przechowujcie w temperaturze pokojowej, jednak oddzielone od innych warzyw i owoców. ?
1️⃣2️⃣ Świeże zioła ?
Gałązki bazylii, natka pietruszki, koperek to zioła, które szczególnie w okresie letnim królują na naszych stołach. ? Szybko jednak tracą na swojej świeżości, wysychają lub gniją. ? Jest jednak sposób na to, aby dłużej zachowały swoją świeżość. ? Zielone gałązki należy dokładnie opłukać zimną wodą i włożyć do pojemnika, a następnie przykryć je zwilżonym ręcznikiem papierowym. ?
1️⃣3️⃣ Cytrusy ?
Wreszcie produkty, dla których lodówka jest idealnym miejscem do przechowywania. ❄️ Cytrusy mogą w niej leżeć nawet miesiąc. ? Jeśli jednak wolicie trzymać je na kuchennym blacie, koniecznie wyjmijcie je z folii ❗️ Zabieg ten zapewni dobry przepływ powietrza, co opóźni psucie się owoców. ?
1️⃣4️⃣ Surowe mięso ?
Istnieje tendencja do umieszczania surowego mięsa na najwyższej półce w lodówce. ? Nie jest to jednak najlepsze miejsce. ❌ Mięso, zarówno świeże jak i rozmrażane, może zacząć wydzielać soki i inne płyny, które kapiąc w dół zabrudzą inne produkty w lodówce. ? Mięso najlepiej położyć na talerzyku i umieścić na dolnej półce w lodówce. ⬇️
Mam nadzieję, że od teraz przechowywanie produktów stanie się dla Was łatwiejsze! ☺️
Twój komentarz