Joanna Kubat-Fronczak
13 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu

Z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu przedstawiam Wam przepis na domową wersję pasty z ciecierzycy. ☺️

 

 
Składniki:
✅ 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
✅ 5 łyżek pasty Tahini
✅ 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
✅ sok z połowy cytryny
✅ ząbek czosnku
✅ 8 łyżek zimnej wody
✅ ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
✅ ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki).
 
Przygotowanie:
Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania. ?
 
Koniecznie dajcie znać czy jesteście fanami hummusu! ?

Twój komentarz




POKAŻ