Joanna Kubat-Fronczak
10 Maj

Wpływ fermentowanych produktów mlecznych na lipidogram

Świetna wiadomość dla wszystkich borykających się z zaburzonym lipidogramem! ? Nie tylko kefir, ale również inne kwaśne produkty mleczne, takie jak jogurty, maślanki, ayran czy zsiadłe mleko, obniżają poziom cholesterolu we krwi ‼️

 

W jaki sposób się to dzieje? ?

?  Za ten pozytywny efekt odpowiadają różne szczepy bakterii, zawarte w tych produktach. ?  Bakterie te mają zdolność pochłaniania i rozkładania kwasów żółciowych, które wydzielane są do jelita cienkiego w trakcie spożywania pokarmu. 〽️  W ten sposób kwasy żółciowe nie cofają się z powrotem do krwiobiegu, a wątroba musi je ponownie wyprodukować i zużyć do tego zgromadzony cholesterol. ♻️  I w ten oto sposób obniża się jego poziom w organizmie. ?

?  Dodatkowo bakterie te fermentują także błonnik. ✔️  W efekcie tej reakcji powstają tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe które hamują wytwarzanie cholesterolu w wątrobie ‼️

Właśnie dlatego kwaśne produkty mleczne są świetnym narzędziem do walki ze zbyt wysokim cholesterolem. ?

Twój komentarz




POKAŻ