Joanna Kubat-Fronczak
04 Kwie

Frittata z kiełbasą z kurczaka i chrzanem

Nietypowe danie, które wniesie powiew świeżości nawielkanocny stół! ? Zaskocz swoich gości pysznym wypiekiem. ?

 

 

Porcja z poniższego przepisu na włoskiego kuzyna omletu i quiche dostarcza 400 kcal. ?

 

Składniki:

✅ 2 jajka (100 g)

✅ 1/2 małej kiełbasy z kurczaka (35 g)

✅ 5 pomidorków koktajlowych (100 g)

✅ 1/2 cebuli (35 g)

✅ 3 plastry mozzarelli (45 g)

✅ 1 łyżeczka chrzanu (10 g)

✅ 1 łyżka mleka (10 g)

✅ 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w plastry. Podsmażyć na oliwie, aż wydobędzie się aromat. Najlepiej zrobić to na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Ostudzić. Jajkaroztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą i pieprzem, dodać chrzan. Dobrze wymieszać. Przelać na patelnię, na której wcześniej była podsmażana kiełbasa. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz kawałki sera. Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 20min.

 

Smacznego! ☺️?

 

Twój komentarz




POKAŻ