Joanna Kubat-Fronczak
03 Kwie

Czekoladowe babeczki z płatków owsianych

Święta Wielkanocne kojarzą się ze stołem pełnym słodkości. ? Poniżej propozycja na pyszne i zdrowe babeczki. ??

 

 

Z poniższego przepisu uzyskamy 16 porcji babeczek, po 150 kcal. ?

 

Składniki:

✅ 2 jajka (100 g)

✅ 2 szklanki zmielonych płatków owsianych (220 g)

✅ 1/2 szklanki mleka (110 g)

✅10 łyżek oleju rzepakowego (100 g)

✅ 3 łyżki kakao (30 g)

✅ 10 łyżek erytrytolu (100 g)

✅ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

✅ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g)

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich erytrytol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Miksować do powstania jednolitej, gładkiej masy. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 minut.

 

Smacznego! ☺️?

Twój komentarz




POKAŻ