Dlaczego jest uważane za najważniejszy posiłek dnia? ?
Podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. ?? Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do godziny po wstaniu z łóżka. ? Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. ? Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu ‼️
Jak pomijanie śniadań wpływa na masę ciała? ?
Istnieją naukowe dowody na to, iż omijając śniadania, spożywamy kolejne posiłki większe, kompensując sobie stratę kalorii z ominiętego posiłku. ? W ten sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy tyle samo kalorii lub nawet więcej ‼️ W ten sposób przyczynia się to do wzrostu masy ciała. ? Biorąc pod uwagę zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie spożywać posiłki częściej, a mniejsze objętościowo, spożywanie śniadania wydaje się najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia i sylwetki. ✅
Ile zatem kalorii powinno dostarczać nam śniadanie? ?
Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30% energii całodziennej diety - czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal. ? Na taki posiłek mogą składać się np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret. ?
W jaki sposób komponować dobre jakościowo śniadania? ?
? Warto uwzględnić w nim pełnoziarniste produkty zbożowe, m.in. pieczywo, takie jak razowe, graham, płatki owsiane, żytnie, gryczane, jaglane czy otręby. ? Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. ?Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi, jak ma to miejsce w przypadków spożycia węglowodanów prostych. ?
? Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg ?), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka ?) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. ?? Warto przy tym dodać, że połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych, np. płatki owsiane z jogurtem, sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach. ✅
? Polecanym dodatkiem do śniadania są również orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane. ? Są one bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. ? Na szczególną uwagę zasługują orzechy, które zawierają także białko o wysokiej wartości odżywczej, błonnik, kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz magnez i potas ❗️ Dzięki tym składnikom wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. ? Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby w naszej diecie codziennie znalazło się około 30 gramów niesolonych orzechów. ?
Jak stworzyć śniadania białkowo-tłuszczowe zalecane m.in. przy insulinooporności? ?
Przykładem może być awokado zapiekane z jajkiem czy z pastą z roślin strączkowych lub jajecznica na szynce. ? Pamiętajmy, że jajecznica na boczku czy kiełbasie nie będzie dobrym rozwiązaniem, gdyż takie śniadanie będzie ciężkostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające rozwojowi chorób serca. ❌ Warto pamiętać o dostarczeniu węglowodanów złożonych w kolejnym posiłku, dla właściwej równowagi pomiędzy składnikami odżywczymi w całodziennym jadłospisie. ✅
Dajcie znać, czy jesteście w grupie niewyobrażającej sobie wyjścia z domu bez śniadania, czy może w tej pomijającej pierwszy posiłek! ?
Twój komentarz