Joanna Kubat-Fronczak
02 Kwie

Wielkanocny bigos z cukinii z kurczakiem

Lekkostrawny bigos ucieszy każdego przy suto zastawionym stole. ☺️ Przepis poniżej. ?

 

 

W porcji zawartych jest 310 kcal oraz mnóstwo wartości odżywczych.?

 

Składniki:

✅ 1 porcja filetu z kurczaka (100 g)

✅ 1/2 cukinii (300 g)

✅ 1/2 cebuli (25 g)

✅ 1 łyżka przecieru pomidorowego (15 g)

✅ 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

✅ 1 kromka pieczywa razowgo (30 g)

 

Sposób przygotowania:

 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego! ☺️?

Twój komentarz




POKAŻ