Czym tak dokładnie jest?
Czekolada składa się z:
ziaren kakaowca, a dokładniej miazgi kakaowej,
tłuszczu kakaowego
i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu.
Może zawierać także inne dodatki, m.in. mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty oraz nadzienia. Jej kaloryczność waha się pomiędzy 530 a 580 kcal/100 g.
Jakich wartości może nam dostarczyć?
Jeżeli wybierzemy produkt dobrej jakości, może być cennym źródłem:
antyoksydantów mających działanie przeciwzapalne,
witamin,
a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.
Jakie korzyści niesie dla zdrowia?
Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych.
A teraz najważniejszy punkt dla każdego wielbiciela!
Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała!
Kolejny aspekt ucieszy sportowców.
Zgodnie z aktualnymi doniesieniami ze świata nauki, czekolada może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! Dlatego też dobrym wyborem będzie wkomponowanie jej w diety osób aktywnych.
Jak wygląda klasyfikacja?
Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej - dzięki tak wysokiej zawartości kakao i niskiej cukru, uznawana jest za najbardziej wartościową,
czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,
czekoladę mleczną, zawierającą maksymalnie 50% miazgi kakaowej, a co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%,
czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.
W takim razie, która czekolada będzie najzdrowsza?
Im więcej miazgi kakaowej, tzw. % kakao, tym lepiej! Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao to także mniejsza zawartość cukru. W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. Zaleca się natomiast unikanie białej czekolady, której skład, a co za tym idzie wartości prozdrowotne, odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans.
Dajcie znać w komentarzach, którą czekoladę lubicie najbardziej!
Twój komentarz