Joanna Kubat-Fronczak
12 Kwie

Światowy Dzień Czekolady

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady! ? Z tej okazji przygotowałam dla Was zbiór najciekawszych informacji dotyczących kochanej przez wielu przekąski. ?


Czym tak dokładnie jest? ?

Czekolada składa się z:
?  ziaren kakaowca, a dokładniej miazgi kakaowej,
?  tłuszczu kakaowego
?  i cukru - w różnych proporcjach w zależności od typu.
Może zawierać także inne dodatki, m.in. mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty oraz nadzienia. Jej kaloryczność waha się pomiędzy 530 a 580 kcal/100 g. ⚖️

Jakich wartości może nam dostarczyć? ?

Jeżeli wybierzemy produkt dobrej jakości, może być cennym źródłem:
✅  antyoksydantów mających działanie przeciwzapalne,
✅  witamin,
✅  a także składników mineralnych: magnezu, manganu, żelaza, fosforu, cynku, selenu i potasu.

Jakie korzyści niesie dla zdrowia? ?

Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych. ?

A teraz najważniejszy punkt dla każdego wielbiciela! ?

Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała! ?

Kolejny aspekt ucieszy sportowców. ?

Zgodnie z aktualnymi doniesieniami ze świata nauki, czekolada może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! ?Dlatego też dobrym wyborem będzie wkomponowanie jej w diety osób aktywnych. ?

Jak wygląda klasyfikacja? ?

Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
?  czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej - dzięki tak wysokiej zawartości kakao i niskiej cukru, uznawana jest za najbardziej wartościową,
?  czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,
?  czekoladę mleczną, zawierającą maksymalnie 50% miazgi kakaowej, a co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%,
?  czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej. Składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.

W takim razie, która czekolada będzie najzdrowsza? ?

Im więcej miazgi kakaowej, tzw. % kakao, tym lepiej! ?  Miazga kakaowa odpowiada bowiem za wymienione właściwości zdrowotne czekolady. ?  Wysoki udział kakao to także mniejsza zawartość cukru. ?  W przypadku dodatków, najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. ?  Zaleca się natomiast unikanie białej czekolady, której skład, a co za tym idzie wartości prozdrowotne, odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej ‼️  Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. ❌  Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans. ?

Dajcie znać w komentarzach, którą czekoladę lubicie najbardziej! ??

Twój komentarz




POKAŻ