Joanna Kubat-Fronczak
01 Kwie

Sernik truskawkowy bez pieczenia

Jak Święta Wielkanocne, to oczywiście sernik na zimno z owocami! ?? Zapraszam po pyszny przepis! 

 

 

Przepis opracowany na 10 porcji, po 270 kcal każda. ?

 

Składniki:

✅ 1 opakowanie twarogu sernikowego (1 kg)

✅ 1 mała paczka biszkoptów bez cukru (120 g)

✅ 1 porcja truskawek (0,5 kg)

✅ 1 opakowanie galaretki truskawkowej (75 g)

✅ 1/2 szklanki mleka (110 g)

✅ 15 łyżek śmietanki 30% (150 g)

✅ 2 łyżki żelatyny (16 g)

✅ 3/4 szklanki erytrytolu (150 g)

✅ kilka kropel aromatu waniliowego (1 g)

 

Sposób przygotowania:

Galaretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Erytrytol, śmietankę, twaróg i aromat wymieszać ze sobą. Przestudzoną żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie co całkowitego stężenia.

 

Smacznego! ☺️?

Twój komentarz




POKAŻ