Joanna Kubat-Fronczak
08 Marz

Flora bakteryjna w procesie budowania odporności

W marcu jak w garncu! ??☔️ Gdy pogoda płata nam figle, warto ponownie skupić się na odporności organizmu. Jaką rolę w tym procesie odgrywa flora bakteryjna jelit? ?

 

Relacje między gospodarzem a biotą bakteryjną nie polegają wyłącznie na komensalizmie, lecz są rodzajem korzystnej symbiozy. ♻️ Mikroorganizmy spełniają wiele pożytecznych funkcji:

? fermentacja pewnych składników pokarmowych,

?  stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,

?  regulacja rozwoju jelit, produkcja witamin, takich jak biotyna, czy witamina K

?  oraz produkcja hormonów.

Wspierając mikrobiom jelitowy za pomocą probiotyków, prebiotyków i synbiotyków, możemy osiągnąć niezwykłe korzyści dla zdrowia! Jednak czym są wspomniane grupy? ?

? Probiotyki to żywe kultury bakterii oraz drożdży, których głównym zadaniem jest odbudowa przewodu pokarmowego mogącego zostać uszkodzonym, np. przez przyjmowane antybiotyki. Probiotykami najczęściej są bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których drogocenne właściwości były znane już w starożytności. ?

? Prebiotyki to składniki nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Prebiotykami mogą być: nietrawiona skrobia, polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana) i oligosacharydy. Najwięcej uwagi poświęca się sacharydom z grupy inuliny oraz fruktozooligosacharydom, które są selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują znaczący ich wzrost w jelicie. ?

? Synbiotyki stanowią połączenie pro- i prebiotyków w jednym.?

Jakie korzyści dla odporności gwarantuje dostarczanie florze bakteryjnej jelit odpowiednich składników? ?

✅ Profilaktyka probiotyczna może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i czas trwania choroby.

✅ Probiotyki stanowią element chroniący organizm przed infekcjami wirusowymi i zmniejszający ryzyko przeziębienia.

✅ Probiotyki mogą wzmacniać skuteczność szczepionki przeciw grypie, jeśli są przyjmowane podczas jej stosowania.

✅ Probiotyki wywierają korzystny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego i zmniejszają dolegliwości, takich jak nieswoiste zapalenie jelit, biegunka czy zespół jelita drażliwego. Problemy te mogą dotyczyć zwłaszcza osób po grypie lub innej chorobie wirusowej.

Najlepsze źródła pokarmowe wspierające zdrową florę bakteryjną jelit możemy podzielić na:

?  żywność probiotyczną:
 
? kefir, 
? maślanka ,
? jogurt, 
? sfermentowane warzywa np. kiszona kapusta, kiszone ogórki,
? kombucha, 
? kimchi, 
? miso,

?  żywność prebiotyczną:

? czosnek, 
? cebula, 
? pory, 
? szparagi, 
? owoce,
? w szczególności banany,
? produkty pełnoziarniste.
 
Artykuł został napisany na podstawie źródeł naukowych:
 
1. Maldonado Galdeano C, Cazorla SI, Lemme Dumit JM, Vélez E, Perdigón G. Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Ann Nutr Metab. 2019;74(2):115-124. doi: 10.1159/000496426. Epub 2019 Jan 23. PMID: 30673668.

2. Boge T, Rémigy M, Vaudaine S, Tanguy J, Bourdet-Sicard R, van der Werf S. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials. Vaccine. 2009 Sep 18;27(41):5677-84. doi: 10.1016/j.vaccine.2009.06.094. Epub 2009 Jul 16. PMID: 19615959.

3. Rizzardini G, Eskesen D, Calder PC, Capetti A, Jespersen L, Clerici M. Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12® and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2012 Mar;107(6):876-84. doi: 10.1017/S000711451100420X. Epub 2011 Sep 7. PMID: 21899798.

4. Yeh TL, Shih PC, Liu SJ, Lin CH, Liu JM, Lei WT, Lin CY. The influence of prebiotic or probiotic supplementation on antibody titers after influenza vaccination: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Drug Des Devel Ther. 2018 Jan 25;12:217-230. doi: 10.2147/DDDT.S155110. PMID: 29416317; PMCID: PMC5790137.

5. Jespersen L, Tarnow I, Eskesen D, Morberg CM, Michelsen B, Bügel S, Dragsted LO, Rijkers GT, Calder PC. Effect of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei, L. casei 431 on immune response to influenza vaccination and upper respiratory tract infections in healthy adult volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1188-96. doi: 10.3945/ajcn.114.103531. Epub 2015 Apr 29. PMID: 25926507.
 
Które źródło pro- lub prebiotyków lubicie najbardziej?? Testowaliście orientalne warianty? Dajcie znać w komentarzu! ?

Twój komentarz




POKAŻ