Joanna Kubat-Fronczak
30 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Drugie z dań świątecznego stołu, pełne cennych wartości odżywczych! ??

 

 

Podane w przepisie ilości produktów pozwolą na przygotowanie 12 porcji, zawierających po 100 kcal każda. ?

 

Składniki:

✅ 1 porcja mrożonego szpinaku (350 g)

✅ 3 duże jajka (195 g)

2 opakowania wędzonego łososia (200 g)

✅ 1 opakowanie kremowego serka chrzanowego (250 g)

✅ 2 ząbki czosnku (8g )

✅ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (1,5 g)

✅ 2 łyżki koperku (16 g)

✅ 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni beztłuszczowej podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30x40 cm). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie posmarować je równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki kroić w około 1,5 cm plastry.

Smacznego!  ☺️?

Twój komentarz




POKAŻ