Joanna Kubat-Fronczak
26 Marz

Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Na Międzynarodowy Dzień Szpinaku garść informacji o korzyściach dla zdrowia płynących z dzisiejszego bohatera. ??

 
 
✅ Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten, luteinę i ksantynę, które są silnymi przeciwutleniaczami, wykazującymi pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałającymi zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego!
 
✅ Liście są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zaś obecność dużych ilości potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru.
 
✅ Ze względu na dużą zawartość magnezu, jest zalecany osobom zestresowanym. Pierwiastek ten pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na bodźce stresowe. Ma właściwości uspokajające oraz zapobiega bólom głowy, w tym migrenowym.
 
✅ Szpinak zawiera także witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają niekorzystną frakcję LDL cholesterolu, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.
 
✅ Zawarte w nim epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zredukowania ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
 
✅ Substancje czynne - glikoglicerolipidy obecne w szpinaku, mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową.
 
✅ Szpinak jedzony w ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu.
 
✅ Ze względu na niską kaloryczność (23kcal/100g) i dużą zawartość tylakoidów - substancji zwiększających wydzielanie hormonów sytości, jest świetnym elementem diety redukcyjnej.
 
✅ Obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii.
 
‼️ Szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.
 
Z czym świetnie współgra na talerzu? ?
 
? Stanowi świetny dodatek do kanapek i sałatek.
? Doskonale komponuje się z serami, zarówno z pleśniowymi, jak i fetą, parmezanem i oscypkiem.
? Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.
? Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą z oliwek, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny.
? Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem.
 
Kto się skusi na bogactwo korzyści z zielonych liści? ?
 

Twój komentarz




POKAŻ