Joanna Kubat-Fronczak
20 Marz

Światowy Dzień Bez Mięsa

Z okazji Światowego Dnia Bez Mięsa przedstawiam Wam przepis na faszerowaną paprykę i garść ciekawostek na temat roślinnych zamienników. ??

Do wykonania potrzebne będą:
 
✔️ 3-4 papryki kolorowe,
✔️ 200 g ciecierzycy z puszki lub słoika,
✔️ 1 duża cebula,
✔️ 4 duże pieczarki,
✔️ 200 g passaty pomidorowej,
✔️ kilka sztuk suszonych pomidorów,
✔️ przyprawy.
 
Przygotowanie polega na:
 
Wrzuceniu na rozgrzaną oliwę posiekanej cebuli oraz pieczarek i podsmażeniu do zarumienienia. Następnie należy dodać ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
 
Pyszne i zdrowe danie! ? A jakie niesie korzyści dla zdrowia? ?
 
? Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. ?
? Dostarczają duże ilości białka w dietach bezmięsnych. ?
? Mają niski indeks glikemiczny, więc stanowią świetną podstawę żywieniową dla osób z insulinoopornością. ?
? Dzięki wysokiemu indeksowi sytości są doskonałym rozwiązaniem przy redukcji masy ciała. ?
? Stosowane regularnie redukują ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, wystąpienia chorób układu krążenia, obniżają frakcję LDL cholesterolu a także działają przeciwnowotworowo. ?
? Pomagają regulować gospodarkę hormonalną kobiet oraz pracę jelit. ?
? Wykorzystywane są do wspomagania leczenia Zespołu Policystycznych Jajników. ?‍⚕️
 
Tyle zalet do wykorzystania! Smacznego! ☺️

Twój komentarz




POKAŻ