Wśród korzyści płynących ze spożywania produktów bogatych w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA, DHA, ALA), wymienić można:
✅ wspomaganie pracy serca i układu krążenia,
✅ obniżanie poziomu niekorzystnej frakcji LDL cholesterolu, odpowiedzialnej za rozwój miażdżycy,
✅ zwiększanie zawartości pożądanej frakcji HDL cholesterolu we krwi,
✅ gwarantowanie prawidłowego funkcjonowania mózgu, centralnego układu nerwowego, ośrodka wzroku i koordynacji,
✅ podnoszenie zdolności uczenia się,
✅ poprawę reagowania organizmu na leptynę - hormon sytości, zmniejszając tym samym apetyt, regulując stężenie glukozy we krwi i pomagając w redukcji masy ciała,
✅ dostarczanie substancji niezbędnych do produkcji hormonów, odpowiedzialnych za ważne procesy w organizmie,
✅ działanie antydepresyjne, polegające na udziale w budowie serotoniny - hormonu szczęścia,
✅ korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci,
✅ zwiększenie odporności organizmu, przeciwdziałając nowotworom, alergiom, astmie,
✅ łagodzenie stanów zapalnych kręgosłupa i objawów reumatoidalnego zapalenia stawów,
✅ wspomaganie regeneracji po chorobie.
Które produkty stanowią najbogatsze źródło kwasów omega-3? ?
? oleje roślinne, np. lniany, rzepakowy, sojowy, z orzechów włoskich,
? orzechy włoskie, siemię lniane,
? tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, pstrąg, tuńczyk, dorsz, makrela, sardynki, śledź,
? owoce morza, kawior,
? zielone warzywa liściaste.
Jakie ilości kwasów Ω3 powinniśmy dostarczać z codzienną dietą? ?
? 2g kwasu alfa-linolenowego (ALA),
? 0,2g długołańcuchowych kwasów nienasycownych (EPA, DHA).
25% dziennego zapotrzebowania na kwasy z rodziny omega-3 pokryje już:
✅ 1 łyżka oleju sojowego,
✅ porcja dwóch orzechów włoskich,
✅ 1 ostryga,
✅ 1 plasterek makreli wędzonej,
✅ 1/3 plasterka łososia,
✅ 1 sardynka,
✅ kilka krewetek,
✅ 1/2 łyżki siemienia lnianego,
✅ 1/2 łyżki oleju z orzechów włoskich.
Dajcie znać, czy udaje Wam się dostarczyć codziennej porcji kwasów Ω3! ?
Twój komentarz