Redukcja masy ciała ma odzwierciedlenie nie tylko w wyglądzie sylwetki, kondycji organizmu, ale także w kwestii zdrowia ❗️
Zwłaszcza jeśli nadmiar tkanki tłuszczowej zgromadzony jest w obszarze jamy brzusznej, ponieważ takie rozmieszczenie znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia lub zaostrzenia chorób metabolicznych. ? Dodatkowo, nadwaga i otyłość skutkują przewlekłym stanem zapalnym w organizmie ‼️
Dlatego po trudach odpowiednio przeprowadzonej redukcji masy ciała warto pamiętać, jak zadbać o utrzymanie efektu, tak korzystnego zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia. ?
Dieta bogata w pełnowartościowe białko pozwala utrzymać wagę, jednocześnie wspierając rozbudowę tkanki mięśniowej. ? Wykazuje także pozytywne działanie na układ odpornościowy, obniżając ryzyko zachorowania oraz wspomaga odbudowę i regenerację tkanek. ?
W jakich produktach znajdziemy najwięcej cennego białka? ? Ważne jest, aby korzystać zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych, ze względu na uzupełniające się składy aminokwasów w tych produktach. ♻️ Dla przykładu - samo mleko lub mięso nie pokryją zapotrzebowania organizmu na metioninę, a produkty zbożowe dostarczają zbyt małe ilości lizyny. ? Istotny jest również fakt, iż białka pochodzenia zwierzęcego są lepiej przyswajalne dla człowieka. ? Do najbogatszych źródeł zaliczamy:
✅ jaja kurze i przepiórcze,
✅ mleko i sery twarogowe,
✅ drób, baraninę, cielęcinę, wołowinę,
✅ ryby,
✅ fasolę, groch, soczewicę, soję,
✅ siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, mak,
✅ orzechy arachidowe, ziemne, pistacje,
✅ kaszę gryczaną i jaglaną,
✅ otręby pszenne,
✅ algi morskie.
Z których źródeł białka najczęściej korzystacie? ?
Twój komentarz