Do wykonania ciasta potrzebne będą:
☑️ Mąka pełnoziarnista 130g - 1 szklanka
☑️ Woda 100g - niecałe pół szklanki
☑️ Sól 2g - 1 szczypta
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować
z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
W skład farszu będzie wchodzić:
☑️ Oliwa z oliwek 10g - 1 łyżka
☑️ Filet z kurczaka 200g - porcja
☑️ Szpinak świeży 300g - 1 opakowanie
☑️ Pomidor 180g - 3 małe sztuki
☑️ Przyprawa do drobiu 3g - 1 łyżeczka
☑️ Jogurt naturalny 2% 150g - 1 kubek
☑️ Koper 10g - 2 łyżeczki
☑️ Czosnek 5g - 1 ząbek
☑️ Sól 2g - 1 szczypta
☑️ Pieprz kolorowy 2g - 1 szczypta
Sposób przygotowania farszu:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W międzyczasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć do środka i na boki.
Szybko, zdrowo i smacznie! ?? Dajcie znać, kto się skusił! ?
Twój komentarz