Joanna Kubat-Fronczak
15 Luty

Jak budować odporność?

W budowaniu odporności bierze udział wiele elementów. Jednym z nich jest białko, choć niewiele osób o tym wie! Sprawdź, czemu warto spożywać odpowiednią ilość białka ?

Białko a odporność?

Wśród powodów, dla których warto zwrócić uwagę na ilość spożywanego w diecie białka w kontekście odporności, wymienić można fakt, iż:

❗️ Dieta uboga w białko może osłabić produkcję oraz aktywność komórek odpornościowych a także przeciwciał w naszym organizmie,
 
❗️ niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, słabej regeneracji organizmu oraz wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie,
 
❗️ niektóre rodzaje białek, np. białko serwatkowe (z mleka krowiego) - zawierają m.in. białka, takie jak laktoferyna i immunoglobuliny, które wpływają na wzrost odporności,
 
❗️ w wielu stanach chorobowych zwiększa się zapotrzebowanie na określone aminokwasy, potrzebne, by organizm mógł szybciej radzić sobie w walce z chorobą,
 
❗️ w zaleceniach żywieniowych dotyczących pacjentów z Covid-19 sugeruje się, że podaż białka powinna wynosić około 1,5–2,0 g na każdy kilogram masy ciała na dobę, podczas, gdy wiele osób, zwłaszcza starszych, dostarcza w swojej diecie krytycznie niskie dawki białka,
 
❗️ w badaniach na zwierzętach dieta uboga w białko powodowała cięższy przebieg choroby i większą śmiertelność wywołaną wirusami - zwiększenie spożycia białka powodowało poprawę rokowań.
 
 
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło białka? ?
 
W codziennej diecie możemy dostarczyć dobrej jakości białko w postaci:
? mleka,
? jaj,
? serów,
? ryb,
? soi,
? jogurtów,
? orzechów,
? nasion.
 
Artykuł został napisany na podstawie źródeł naukowych:
 
1. Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.

2. Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.

3. Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.

4. Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.

5. Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289

6. Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.
 
Które ze źródeł białka lubicie najbardzej? Dajcie znać w komentarzach! ?

Twój komentarz




POKAŻ