Składniki potrzebne do wykonania kremowej, jesiennej zupy:
? 1 duży batat (600 g),
? 1 średnie kwaśne jabłko (200 g),
? 750 g bulionu,
? 2 ząbki czosnku (10 g),
? 1 cm korzenia imbiru (3 g),
? 2 łyżki oliwy (20 g),
? opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego ,
? opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry.
Sposób przygotowania:
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do thermomixa i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiksować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Smacznego! ?
Twój komentarz