Przedstawiam Wam dziś pyszny przepis na herbatkę o nutach jabłecznika, która pomoże uchronić się przed chorobą. ☕️
Odporność naszego organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. 🦠 Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika wykazują właściwości prebiotyczne, stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne. 📈 Już 100 gramów jabłka, a więc nawet nie jedna mała sztuka, zawiera ok. 8 mg witaminy C, o której wpływie możecie więcej poczytać w niedawnym artykule:
https://kubat.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2021/10/26/wspieraj-odpornosc-witamina-c-26-10-2021
Tytułowy owoc stanowi także świetne źródło cynku, mikroelementu niezbędnego do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wielu innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. ⚔️🛡
Korzystajmy z naturalnych sposobów wspierania odporności. 💚
Twój komentarz