Aby wspierać głównie drogi oddechowe, warto w sezonie jesienno-zimowym zadbać o częstsze spożycie:
🟠 marchewki, dostarczającej aż 142% dziennego zapotrzebowania na witaminę A w 100g,
🟠 batatów - 112% RDA,
🟠 szpinaku - 67%, świetnego do koktajli oraz jako dodatek do omletów,
🟠 jarmużu - 36%, ale także pozostałych kuzynów zielonolistnych,
🟠 mango dostarczającego 24% RDA,
🟠 każdego rodzaju papryki, zawierających 22% dziennej dawki.
W przypadku zarówno wątróbki, jak i suplementacji, należy być ostrożnym w kwestii dawek, gdyż jest to jedyny możliwy sposób przyjęcia nadmiernych ilości witaminy A ‼️
Dlaczego lepszym źródłem tego cennego związku są warzywa i owoce ❓
Zjadając 6 porcji masła (30 g), dostarczymy niecałe 30% witaminy A, jednocześnie przekraczając dopuszczalną dzienną ilość tłuszczów nasyconych ❗️ 🆘 Masło jest więc gorszym jakościowo źródłem tej witaminy. 🧐 Warto zaznaczyć również, iż nie dostarczy pozostałych cennych związków w przeciwieństwie do roślinnych propozycji. 📉
Wybierzcie rozsądnie sposób wspierania układu odpornościowego tej zimy. 🧡
Twój komentarz