Joanna Kubat-Fronczak
05 List

Jesienny przysmak - śliwki pod owsianym crumble

O tej porze roku króluje poza dynią również śliwka. ? Przedstawiam Wam pyszny przepis z jej wykorzystaniem - idealny na chłodne, jesienne dni. ?

 
Składniki na 2 porcje:
 
? 5 śliwek (300 g)
? 6 łyżek mąki owsianej (60 g)
? 1 duża łyżka masła (25 g)
? 3 łyżki erytrolu (30 g)
 
Sposób przygotowania:
 
Z owoców usunąć pestki, podzielić na połówki i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego lub kokilek. Masło rozpuścić i wymieszać z mąką oraz erytrolem. Posypać owoce powstałą kruszonką i zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia. Opcjonalnie przyozdobić cynamonem przed podaniem. Można podawać z jogurtem, np. typu islandzkiego.
 
Smacznego! ?

Twój komentarz




POKAŻ