Joanna Kubat-Fronczak
22 List

Jesienny przysmak - curry kokosowe z warzywami

Czy może być coś lepszego jesienią niż rozgrzewające curry? ?

 
Aby je wykonać, potrzebne będą:
 
? 1 porcja tofu lub filetu z kurczaka (100 g),
? pół woreczka ryżu (50 g),
? pół średniej cukinii (300 g),
? pół średniej papryki (100 g),
? 10 łyżek mleka kokosowego z puszki (100 g),
? pół łyżki oliwy z oliwek (5 g),
? 1 kawałek imbiru (2 g),
? 1 łyżeczka pasty curry lub przyprawy curry do smaku (1-3 g).
 
Sposób przygotowania:
 
Tofu lub filet pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
 
Smacznego! ?

Twój komentarz




POKAŻ