Aby je wykonać, potrzebne będą:
? 1 porcja tofu lub filetu z kurczaka (100 g),
? pół woreczka ryżu (50 g),
? pół średniej cukinii (300 g),
? pół średniej papryki (100 g),
? 10 łyżek mleka kokosowego z puszki (100 g),
? pół łyżki oliwy z oliwek (5 g),
? 1 kawałek imbiru (2 g),
? 1 łyżeczka pasty curry lub przyprawy curry do smaku (1-3 g).
Sposób przygotowania:
Tofu lub filet pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego! ?
Twój komentarz