Dlaczego warto zamienić tradycyjny biały cukier erytrolem ❓
✅ Erytrol nie jest przyswajany przez organizm, dzięki czemu jego kaloryczność wynosi 0 kilokalorii. ? Tym samym pokonuje również ksylitol, który dostarcza 240 kcal w 100 gramach. ?
✅ Nie podnosi glikemii poposiłkowej, co jest niezwykle istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak, np. insulinooporność czy cukrzyca. ?
✅ Erytrol nie pozostawia gorzkiego posmaku przy obróbce cieplnej, w przeciwieństwie do stewii. ? Dlatego idealnie nadaje się do wypieków, owsianek na gorąco, słodzenia kawy, herbaty oraz placuszków czy naleśników. ?,
✅ Można uzyskać efekt cukru pudru po zmieleniu erytrolu. ?
✅ Stanowi idealne rozwiązanie pomagające w walce z uzależnieniem od słodyczy i redukcji nadmiernej masy ciała. ?
✅ Jego nadmierne spożycie nie skutkuje biegunkami ani wzdęciami, w przeciwieństwie do aspartamu czy ksylitolu, który fermentuje w jelicie grubym. ❌
✅ Jest substancją występującą naturalnie, np. w niektórych owocach, winach i serach. ?
✅ Ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, pozwalającym niwelować niekorzystny wpływ wolnych rodników. ?
✅ Został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczny. ? Mogą go spożywać kobiety w ciąży, gdyż udowodniono brak teratogenności na płód oraz brak mutagenności, w związku z czym nie może doprowadzić do zmian genetycznych. ?
Zdecydowanie warto zamienić sacharozę na erytrol ‼️
Twój komentarz