Joanna Kubat-Fronczak
06 Paź

Jesienny przysmak - dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Miano jesiennego bohatera zdecydowanie należy do dyni, więc dziś przedstawiam Wam przepis z jej wykorzystaniem. ??

 
Do wykonania sałatki potrzebne będą:
 
? 1 dynia hokkaido - około 2 kg,
? 100 g orzechów włoskich,
? 125 g niebieskiego sera pleśniowego,
? 1 łyżka oliwy z oliwek,
? 1 łyżeczka suszonego tymianku,
? sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
 
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię dokładnie umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć ze środka pestki. Następnie dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem. Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość można sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i włożyć do miski. Posypać całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Smacznego! ?

Twój komentarz




POKAŻ