Joanna Kubat-Fronczak
06 Paź

Dlaczego jedzenie w pośpiechu jest niezdrowe?

Sprawdź jak wiele zależy od tempa jedzenia! ?

 
Szybkie jedzenie posiłków sprzyja nadwadze, wrzodom żołądka i ogólnemu osłabieniu ‼️
 
Zbyt krótko przeżuty pokarm jest słabo wykorzystywany ?, zalega w żołądku, gnije w jelitach ?, a cenne składniki zamiast trafiać do krwiobiegu ?, zostają usunięte wraz z wypróżnieniem. ?
 
Jedząc wolniej uzyskujemy kilka istotnych korzyści:
 
? proces przeżuwania powoduje rozdrabnianie i rozgniatanie pokarmu, dzięki czemu jest on łatwiej trawiony przez enzymy i soki trawienne. ?
 
? dodatkowo, dłuższe nasączanie produktów śliną pozwala amylazie (enzymowi) skuteczniej nadtrawiać węglowodany. ? Dlatego nie warto zbyt szybko spożywać kanapek, potraw mącznych i zbożowych. ❌
 
? ślina zawiera ponadto jony sodu, potasu i magnezu, które neutralizują kwasy uszkadzające szkliwo ? i inne substancje mogące szkodliwe oddziaływać na powierzchnię zębów i jamy ustnej ?. Zatem dokładne przeżuwanie pokarmu nie tylko wspomaga trawienie, ale także chroni nasze zęby. ?
 
Dlatego pamiętaj ‼️
 
Każdy kęs pokarmu powinien być przeżuty minimum kilkanaście razy, a najlepiej 20-30 ‼️
 
Dajcie znać w komentarzach czy lubicie kontemplować posiłek, czy raczej jecie w pośpiechu. ?

Twój komentarz




POKAŻ