Joanna Kubat-Fronczak
04 Paź

Czy warto sięgać po gotowe sałatki?

Czy gotowa sałatka warzywna leżąca na półce sklepowej to odpowiednia przekąska na zdrowy wegański lunch ❓

Niestety nic bardziej mylnego. ?
 
? Ich skład niemal w identycznym stopniu dorównuje produktom wysokoprzetworzonym.
 
? Miejsce witamin i minerałów zajmują tam najczęściej: askorbinian sodu (E301), azotyn sodu (E250), benzoesan sodu (E211), glutaminian sodu (E621), guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), izoaskorbinian sodu (E316), karagen (E407), polifosforany (E452), rybonukleotydy disodowe (E635), sacharyny (E954), sorbinian potasu (E202).
 
? Dodatkowo sałatki są wystawiane na działanie światła w ladach chłodniczych, które doszczętnie niszczy większość witamin.
 
Dlatego zdecydowanie bardziej się opłaca wykonać sałatkę samemu. ??

Twój komentarz




POKAŻ