Joanna Kubat-Fronczak
26 Paź

Wspieraj odporność witaminą C!

Kogo zaskoczy informacja, że to wcale nie cytrusy są najbogatszym źródłem witaminy C? ?

 
Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy kolejno w:
 
? czarnej porzeczce - aż 183 mg na 100 g,
? natce pietruszki - 178 mg/100 g,
? papryce czerwonej - 144 mg/100 g,
? jarmużu - 120 mg/100 g,
? chrzanie - 114 mg/100 g.
 
Ile witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych ❓
 
Największą dawkę - 61 mg w 100 g, znajdziemy w pomelo. ? Na drugim miejscu plasują się cytryny z wynikiem 53 mg. ? Tuż za nimi pomarańcze zawierające 50 mg. ? Najmniej bogatym źródłem są grejpfruty, w zależności od rodzaju - czerwone 38 mg, a białe 34 mg. ?
 
Warto również pamiętać o uwzględnieniu w swojej diecie owoców jagodowych, gdyż np. truskawki zawierają 66 mg kwasu cytrynowego w 100 g. ? To aż dwukrotnie więcej niż grejpfruty ❗️
 
Niewiele mniej, kolejno 69 mg i 65 mg, dostarczą nam kalafior i brokuły. ? Świetnym dodatkiem do diety, wspomagającym system odpornościowy, są kiwi, posiadające 59 mg witaminy C w 100 g. ?
 
Warto wspierać układ immunologiczny domowymi sposobami. ?

Twój komentarz




POKAŻ