Joanna Kubat-Fronczak
01 Paź

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu możemy uczcić przepysznym daniem! ?  Prezentuję Wam przepis na dahl z czarną soczewicą i batatem. ?

 

Składniki:
 
✔250 g batata
✔100 g soczewicy czarnej lub czerwonej
✔30 g mleka kokosowego
✔400 g passaty pomidorowej
✔10 g oleju rzepakowego
✔2 ząbki czosnku
✔1,5 cm korzenia imbiru
✔100 g wody
✔1 łyżeczka erytrolu
✔garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
 
Sposób przygotowania:
 
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć przez około 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę, wodę i dusić około 20 minut, aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
 
Smacznego!?Koniecznie dajcie znać w komentarzach, kto odtworzył przepis!?

Twój komentarz




POKAŻ