Składniki:
250 g batata
100 g soczewicy czarnej lub czerwonej
30 g mleka kokosowego
400 g passaty pomidorowej
10 g oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru
100 g wody
1 łyżeczka erytrolu
garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć przez około 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę, wodę i dusić około 20 minut, aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
Smacznego!Koniecznie dajcie znać w komentarzach, kto odtworzył przepis!
Twój komentarz