Joanna Kubat-Fronczak
16 Sty

Dzień Pikantnych Potraw

Kochani, lubicie pikantne potrawy? ?️

Dziś z okazji ich święta przedstawię Wam kilka przypraw będących ich sekretem ?

?Chili, dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie, poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Dodatkowo spowalnia wchłanianie tłuszczu w jelitach, jak również wpływa na proces rozkładu węglowodanów, regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.
 
?Kurkuma zyskała tytuł superfood nie bez powodu. Jej najważniejszy związek - kurkumina, ma właściwości przeciwutleniające, a tym samym zapobiega rozwojowi stanów zapalnych, nowotworów i chroni układ odpornościowy. Zawiera w sobie błonnik, olejki lotne i żywice. Stanowi bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia krwinek czerwonych. W kurkumie znajduje się także dużo żelaza, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność.
 
?Chrzan przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, stanowiąc bogate źródło witaminy C.
 
?Czosnek jest niezwykle skutecznym narzędziem w walce z bakteriami i wirusami. W jednym małym ząbku zawarty jest ogrom substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidów, aminokwasy, saponiny, liczne witaminy i pierwiastki, w tym rzadkie mikroelementy - kobalt, chrom i nikiel. Wśród szerokiego działania czosnku można wyróżnić ochronę przed zawałem i udarem, wspomaganie leczenia infekcji dróg oddechowych, obniżanie ciśnienia krwi, przyśpieszanie pracy jelit, zapobieganie wzdęciom, powstawaniu żylaków i odmładzanie.
 
?Cynamon również świetnie wpływa na trawienie, a nawet ma działanie przeciwbiegunkowe. Doskonale chroni układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów i cholesterolu. Dodatkowo hamuje rozwój Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Kolejnym atutem tej przyprawy jest zdolność zwiększania wrażliwości receptorów na insulinę. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności.
 
?Pieprz i ostra papryka nie tylko nadają potrawom pikantny smak, ale przede wszystkim poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, zwiększają ukrwienie błony śluzowej, dzięki czemu organizm może wchłonąć więcej substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
 
?Curry poprzez zawartość w swoim składzie szeregu przypraw, w tym kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy i chilli, posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie, profil lipidowy oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.
 
Która z nich jest Waszą ulubioną? Wiedzieliście o ich właściwościach? Dajcie znać w komentarzach???️

Twój komentarz




POKAŻ